Stor data och vikten av att våga

(For English, keep scrolling)

Roman Stanek är serie-entreprenören som lämnade Tjeckien för ett liv i USA för 15 år sedan. Han har byggt sin karriär på att tidigt identifiera områden på väg att revolutionera näringslivet. Allt startade i Prag där han arbetade som representant för amerikanska mjukvaruföretag i Östeuropa. Att överbrygga kulturer och tidigt vara aktiv inom IT fick honom att inse internets potential redan 1997. Insikten fick honom att plötsligt helt byta bana och starta sitt eget företag med fokus på Java, bara två månader efter att Java lanserats. 18 månader senare sålde Roman företaget till Sun Microsystems och hans framgångsrika metod för företagande var född.

Nästa företag startade Roman i Boston och även det såldes inom bara ett fåtal år, denna gång till HP. Numer är han baserad i San Francisco med sitt senaste företag GoodData, grundat 2008. Roman och GoodData bygger hela verksamheten på molnbaserad data-analys och är därmed att av fåtal företag som faktiskt, på riktigt, arbetar inom det hypade området Big Data. Som han ser det har det sociala internet medfört en smärre revolution. Våra sociala digitala liv hjälper oss upptäcka nya produkter på ett sätt som en maskin (läs ”ett IT-system”) aldrig skulle kunna. Nya tjänster som Dropbox och AirBnB bygger på rekommendationer via effektiva sociala algoritmer och det är starkt växande tjänster som dessa genererar oerhörda mängder data. Ur den typen av data kan Roman och hans team gräva fram värde för sina kunderna.

Mitt möte med Roman lämnar mig med insikten att entreprenörskap handlar om att våga följa magkänslan innan någon annan tror på den utveckling du förväntar dig. Det lärde mig också värdet av att bygga företag som ett team. Roman har ständigt byggt upp nya effektiva team runtom sina idéer och det har, utöver hans fingertoppskänsla, drivit hans engagemang och entreprenörskap.

-

Roman Stanek is the Czech serial entrepreneur who left his hometown of Prague for the US 15 years ago. It all started when he was working as a representative for US software companies in Eastern Europe, and realized the potential of the internet in 1997. That realization made him flip his life over completely and found a Java company, only two months after Java was born. He sold it 18 months later to Sun Microsystem, and his successful method of launching companies based on early insights into disruptive technologies was born.

He has since launched and sold more companies, and is now based in San Francisco as the founder of GoodData. Roman sees the social web as yet another digital revolution that has brought with it more effective ways for people to find ”new stuff” than any machine could ever create. New social services such as AirBnB and Dropbox are leading that development, and they all generate massive amounts of data. That type big data is what GoodData helps their clients mine for value. Beyond the insight that daring to act on hunches of disruptive technologies is a great way of finding great success fast, Roman also made me realize the value of building new teams as a part of your entrepreneurship. Roman is constantly setting up new teams in his endeavors, bringing with it both new ideas and energy.

Kommentarer inaktiverade.

Besökarnas kommentarer

I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg. Läs mer i vår policy om kommentarer!
Entreprenör24 ansvarar inte för innehållet i kommentarerna.

Läs mer
 
Små vinster kan bli stora pengar

|For English, keep scrolling] Efter tio år i finansindustrin..

 
Lansera företaget du själv vill köpa av

(For English, keep scrolling) Palmer West är en man i min sm..

 
Makten i dina kläder

(For English, keep scrolling) Jason Campbell är en man med e..

 
Kontoret som skapar kulturen (post #2)

(For English, keep scrolling) Efter att ha besökt The Hub Pr..

 
Stor data och vikten av att våga

(For English, keep scrolling) Roman Stanek är serie-entrepre..

 
När hype hindrar entreprenörskap

(For English, keep scrolling) Vit Horky möter mig vid TechSq..

 
Kontoret som skapar kulturen

(For English, keep scrolling) Zdenek Rudolsky välkomnar mig ..

 
Att sätta priser som nytt företag

(For English, keep scrolling) Efter tre år på Sun Microsyste..

 
Reklamar-startups på framfart?

(For English, keep scrolling) Jag tog en drink med Vojta Bed..

 
Ingen entreprenör utan kriser

(For English, keep scrolling) Idag lämnade jag Prags stadskä..