Kontoret som skapar kulturen

(For English, keep scrolling)

Zdenek Rudolsky välkomnar mig till The Hub Prague som han startade 2010. The Hub är ett kontorslandskap, en affärsinkubator och ett community av entreprenörer som idag finns på 40 platser världen över. Totalt har de 8000 medlemmar varav 400 är kopplade till den 1200 kvadratmeter stora lokalen i Prag. The Hub är en av tre platser som fungerar som själva navet för Prags entreprenörslandskap. De övriga två är Node5 och TechSquare men The Hub är störst i fråga om både yta och antal medlemmar. Här möts entreprenörer från olika discpliner, delar kontor och bygger en gemensam kultur av företagande.

The Hub har som mål att göra entreprenörslandskapet mer socialt genom att via lokalens utformning, kontorets administration och medlemmarnas egna evenemang sänka trösklarna för nya möten människor emellan. På The Hub kommer man och går som man vill, man byter ofta plats i lokalen och nästan varje dag anordnas någon typ av meetup, workshop eller social aktivitet.

Zdenek och hans medgrundare försöker skapa en kultur byggd på tillit eftersom det också är en avgörande del för framgångsrikt företagande. För att åstadkomma detta finns t.ex. ingen kontroll av huruvida medlemmarna betalar för all tid de tillbringar i lokalen eller de godsaker de tar från snackbaren. Man förväntas helt enkelt göra rätt för sig och ha ärligt uppsåt, vilket är tänkt att smitta av sig på medlemmarnas tillit till varandra när det kommer till att öppet dela affärshemligheter och idéer sinsemellan.

 

När man besöker denna plats slås man just av det sociala utbytet som präglar lokalen. Inom några minuter har jag fått kontakt med en rad spännande företagare inom så vitt skilda områden som nattklubbsappar som julgransuthyrning. För att undvika likriktning har man nämligen bestämt att maximalt 40% av platserna för hyras ut till tech startups – övriga måste gå till entreprenörer i andra branscher. Det sociala kontoret där alla vågar lita på varandra blir på så sätt ännu mer dynamiskt och inspirerande. Här sitter kreativt företagande bokstavligt talat i väggarna.

-

Zdenek Rudolsky welcomes me to The Hub Prague, which he founded in 2010. The Hub is an office space, an incubator, and a community of entrepreneurs that today can be found in 40 places worldwide. Out of the 8,000 members globally, 400 are found in the Prague office.

The space is all about social integration and trust. It has been deliberately designed to make sure people make new connections, from the way the furniture is laid out to how people constantly move around to different desks each day. Zdenek and his co-founders also want to promote trust at The Hub (since they find that to be a key ingredient in successful entrepreneurship), and that’s why there are no controls of how much time members spend at The Hub, or how much they make use of the common snack bar. Everyone is simply expected to honestly pay for what they use.

A third idea driving the Hub is creating a creative mix. You constantly run into people engaged in different types of entrepreneurship, and that is partly explained by The Hub’s rule to have no more than 40% of members being tech startups. The rest must be other kinds of startups. To me, The Hub is a great example of how to build entrepreneurship into the walls of your office.

En reaktion på “Kontoret som skapar kulturen

  1. Pingback: Github, ett kontor som skapar startup-kultur

Besökarnas kommentarer

I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg. Läs mer i vår policy om kommentarer!
Entreprenör24 ansvarar inte för innehållet i kommentarerna.

Läs mer
 
Små vinster kan bli stora pengar

|For English, keep scrolling] Efter tio år i finansindustrin..

 
Lansera företaget du själv vill köpa av

(For English, keep scrolling) Palmer West är en man i min sm..

 
Makten i dina kläder

(For English, keep scrolling) Jason Campbell är en man med e..

 
Kontoret som skapar kulturen (post #2)

(For English, keep scrolling) Efter att ha besökt The Hub Pr..

 
Stor data och vikten av att våga

(For English, keep scrolling) Roman Stanek är serie-entrepre..

 
När hype hindrar entreprenörskap

(For English, keep scrolling) Vit Horky möter mig vid TechSq..

 
Kontoret som skapar kulturen

(For English, keep scrolling) Zdenek Rudolsky välkomnar mig ..

 
Att sätta priser som nytt företag

(For English, keep scrolling) Efter tre år på Sun Microsyste..

 
Reklamar-startups på framfart?

(For English, keep scrolling) Jag tog en drink med Vojta Bed..

 
Ingen entreprenör utan kriser

(For English, keep scrolling) Idag lämnade jag Prags stadskä..